Η “Συνοχή” στα media

01.12.2017 – Η Μ. Κουγιουμουτζάκη στον Σκάι Κρήτης

“Ειλικρίνεια, σεβασμός, ευγνωμοσύνη, υπομονή και επιμονή, συγχώρεση, αλληλεγγύη, αυτοσυγκράτηση και προσαρμογή είναι πολύ σπουδαίες αξίες που οφείλουμε να διαμορφώσουμε στη ζωή μας και όσο πιο ξεκάθαρο και γερό αξιακό σύστημα έχουμε από μικρή ηλικία, τόσο πιο υγιή προσωπικότητα θα αναπτύξουμε και πιο καθαρό τρόπο ζωής θα έχουμε στη μετέπειτα ζωή” επισήμανε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης και την εκπομπή “Πες το κι έτσι” η κοινωνική λειτουργός Μαρία Κουγιουμουτζάκη. Αυτό που εμείς υπερασπιζόμαστε, που εμπλουτίζουμε και εξελίσσουμε, αυτό μας καθοδηγεί. Γι’ αυτό όσο πιο ξεκάθαρες αξίες προσπαθούμε να υπερασπιστούμε, τόσο πιο καλά θα είμαστε με τον εαυτό μας και τους γύρω μας, συμπλήρωσε.

17.11.2017 – Η Μ. Κουγιουμουτζάκη στον Σκάι Κρήτης

“Οι αξίες είναι πολύτιμα αγαθά που λειτουργούν ως καθοδηγητικοί παράγοντες στη ζωή ενός ατόμου και μπορούν να τις καταταχθούν σε υλικές, πολιτικές, πνευματικές, ηθικές, θρησκευτικές. Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι έχουν αξίες ωστόσο οι πράξεις τους μαρτυρούν το αντίθετο και εδώ είναι το πολύ σημαντικό, όταν θέλουμε να μεταδώσουμε ένα αξιακό σύστημα στα παιδιά, αυτά που λέμε να συμφωνούν με αυτά που κάνουμε” επισήμανε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης και την εκπομπή “Πες το κι έτσι” η κοινωνική λειτουργός Μαρία Κουγιουμουτζάκη. Οι φορείς που έχουν αναλάβει να “μεταδώσουν” αξίες είναι οι φορείς κοινωνικοποίησης όπως οικογένεια, σχολείο, το φιλικό περιβάλλον, τα μέσα ενημέρωσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, η Πολιτεία. “Αν οι φορείς αυτοί μεταλαμπαδεύουν σωστά και αποτελεσματικά στα άτομα τις αξίες, θα μάθουν τα άτομα να ζουν με αυτές και να τις υπερασπίζονται, με αποτέλεσμα να έχουμε μια λειτουργική κοινωνία.Το πρόβλημα αρχίζει όταν οι αξίες δεν μεταφέρονται σωστά και οδηγούμαστε σε κρίση αξιών, μέρος της οποίας είναι και αυτή που στην Ελλάδα διανύουμε τα τελευταία χρόνια”, πρόσθεσε η κ. Κουγιουμουτζάκη.

07.10.2017 – Η Μ. Κουγιουμουτζάκη στον Σκάι Κρήτης

“Πολλές φορές ως παιδιά μπορεί να υπηρετούμε στόχους των γονιών μας και όχι δικούς μας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό από μικρή ηλικία να μαθαίνουμε να θέτουμε στόχους στη ζωή μας. Χρειάζεται, ωστόσο, οι στόχοι να είναι ρεαλιστικοί και όχι ουτοπικοί. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι οι αποτυχίες και τα πισογυρίσματα είναι μέσα στο παιχνίδι και καλό είναι να μαθαίνουμε απ’ αυτά. Όσο πιο πολλούς στόχους εκπληρώνουμε τόσο πιο πολύ ανεβαίνει η αυτοεκτίμησή μας”, ανέφερε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης και την εκπομπή “Πες το κι Έτσι” η κοινωνική λειτουργός Μαρία Κουγιουμουτζάκη. Πρόσθεσε παράλληλα ότι οι στόχοι μάς βοηθούν να γίνουμε περισσότερο υπεύθυνοι ώστε να μην επιρρίπτουμε τις ευθύνες των πράξεών μας σε άλλους, να σκεφτόμαστε πιο θετικά ώστε να προχωράμε παρακάτω, να είμαστε πιο συγκροτημένοι και πιο ώριμοι.

28.03.2017 – Η Μ. Κουγιουμουτζάκη στον Σκάι Κρήτης

Η ύπαρξη ξεκάθαρων ορίων στο πλαίσιο της οικογένειας συμβάλει στο να μένουν συνδεδεμένα μεταξύ τους τα μέλη της. Συγχρόνως όμως να διατηρούν την ατομικότητά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να εξελίσσονται” τόνισε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης η κοινωνική λειτουργός Μαρία Κουγιουμουτζάκη. Πρόσθεσε παράλληλα ότι υπάρχουν τρεις προσεγγίσεις που ακολουθούν οι γονείς ως προς τα όρια που θέτουν στα παιδιά τους, η αποτρεπτική με ελευθερία χωρίς όρια και επίλυση των προβλημάτων μέσω της πειθούς, η αυταρχική με ασφυκτικούς περιορισμούς και η δημοκρατική όπου τα προβλήματα επιλύονται μέσα από τη συνεργασία και την υπευθυνότητα.

30.01.2017 – Η Μ. Κουγιουμουτζάκη στον Σκάι Κρήτης

Όταν υπάρχει πολύ άγχος μέσα σε μια οικογένεια και προκύπτει αντίδραση σ’ αυτό γιατί υπάρχει ο φόβος της απόρριψης και της χαμηλής αυτοεκτίμησης, αναπτύσσονται διάφορα πρότυπα συμπεριφοράς και επικοινωνίας τα κυριότερα από τα οποία αφορούν: Στον συμβιβασμό, την παραπλάνηση, την κατηγορία και τον ορθολογισμό” επισήμανε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη η κοινωνική λειτουργός και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου “Συνοχή” Μαρία Κουγιουμουτζάκη. Πρόσθεσε παράλληλα ότι θα πρέπει να επιδιώκουμε να έχουμε μια “ευθεία” επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, δηλαδή, αυτά που λέμε να συμφωνούν και με τον τόνο της φωνής και με το ύφος και με τις χειρονομίες, τη γλώσσα του σώματος συνολικά.

16.01.2017 – Η Μ. Κουγιουμουτζάκη στον Σκάι Κρήτης

Στην επικοινωνία με τα παιδιά μας, αναλαμβάνουμε πάντα κάποιους ρόλους. Όταν έρχονται να μοιραστούν μαζί μας δύσκολα γεγονότα και συναισθήματα, θα πρέπει να είμαστε ενεργητικοί ακροατές δείχνοντας κατανόηση ακόμα και αν δεν συμφωνούμε σε ότι μας λένε” ανέφερε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη η κοινωνική λειτουργός Μαρία Κουγιουμουτζάκη. Τόνισε παράλληλα ότι είναι σημαντικό οι γονείς να εμβαθύνουν καταρχήν στις μεταξύ τους σχέσεις και να μην αναλώνονται σε “εμπορικές” συζητήσεις με τα παιδιά τους (έφαγες;-ναι/όχι, πώς ήταν στο σχολείο;-καλά/κακά κλπ.) Αν θέλουν ουσιαστικότερη επικοινωνία θα πρέπει να υιοθετούν “ανοικτές” ερωτήσεις και φυσικά την υπομονή τους.

15.12.2016 – Η Μ. Κουγιουμουτζάκη στον Σκάι Κρήτης

Όσο πιο ξεκάθαρα είναι τα όρια και οι κανόνες που ισχύουν σε κάθε σπίτι, τόσο με ευκολότερη προσαρμογή, κοινωνικά, μεγαλώνουν τα παιδιά. Συγχρόνως, όμως, αυτά τα όρια πρέπει να είναι ευέλικτα χωρίς να φτάνουμε στο αντίθετο άκρο. Γι’ αυτό είναι καλό να βγαίνουν μετά από συζήτηση με τα παιδιά” ανέφερε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης και την εκπομπή “Πες το κι έτσι” η κοινωνική λειτουργός, επιστημονικά υπεύθυνη του χώρου “Συνοχή” Μαρία Κουγιουμουτζάκη. Πρόσθεσε παράλληλα ότι όσο πιο στέρεο είναι το αξιακό σύστημα που έχουν τα άτομα από την παιδική ηλικία, τόσο πιο καλή θα είναι η εφηβεία τους.