ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

kougioumoutzaki

Κουγιουμουτζάκη Μαρία του Γεωργίου και της Κυριακής.

Ονομάζομαι Κουγιουμουτζάκη Μαρία του Γεωργίου και της Κυριακής. Είμαι παντρεμένη και έχω δύο γιους.

Σπούδασα Κοινωνική εργασία στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Ηρακλείου από το 1994-1998. Συμμετείχα σε Πρόγραμμα ανταλλαγής σπουδαστών «Σωκράτης Erasmous» ως υπότροφος ΙΚΥ, πραγματοποιώντας την εξάμηνη πρακτική μου άσκηση στο Umea της Σουηδίας. Επιστρέφοντας, αποφοίτησα από τη σχολή μου με βαθμό 7,6 Λίαν Καλώς και απέκτησα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με αριθμό 3151/4-8-98 που δημοσιεύτηκε στο 1133 ΦΕΚ τεύχος Β’.

Γεμάτη ενέργεια και ζωντάνια για άσκηση του επαγγέλματός μου, πολύ γρήγορα ξεκίνησα να εργάζομαι στο Πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ του  Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) ως θεραπευτικό προσωπικό και στην πορεία ως υπεύθυνη μονάδων. Πιο αναλυτικά :

  • Θεραπευτικό Προσωπικό στο Συμβουλευτικό Κέντρο ενηλίκων και στο Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης, φάσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης για αλλαγή των εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους.
  • Υπεύθυνη της Συμβουλευτικής Μονάδας Εφήβων. Σχεδιασμός, οργάνωση και στήσιμο της νεοσύστατης τότε Μονάδας. Συμβουλευτική και Θεραπεία απεξάρτησης σε έφηβους και τις οικογένειές τους. Παρεμβάσεις Πρόληψης στην ευρύτερη Κοινότητα και οργάνωση σχολών γονέων.
  • Υπεύθυνη στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου ενηλίκων και στις Ομάδες Αυτοβοήθειας κρατουμένων χρηστών στο Κατάστημα Κράτησης Νέας Αλικαρνασσού.
  • Υπεύθυνη στο Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης, ατομική και ομαδική συμβουλευτική σε οικογένειες εξαρτημένων ατόμων.

Αρκετή από την εκπαίδευσή μου σχετίζεται με τη συμβουλευτική και θεραπεία των εξαρτήσεων. Παρακάτω αναφέρεται ενδεικτικά η εξής :

  • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα : «Θεωρία και βιωματική εκπαίδευση στη δυναμική ομάδας», συνολικής διάρκειας 100 ωρών.
  • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Συμβουλευτική στον τομέα της τοξικοεξάρτησης: γνώσεις, δεξιότητες και στάση στην επαγγελματική πρακτική». Το Πρόγραμμα ήταν διετές (συνολικής διάρκειας 180 ωρών) και οργανώθηκε από το ΚΕΘΕΑ και το University of California San Diego.
  • Πρόγραμμα Μεταπτυχιακής εκπαίδευσης με θέμα : «Διοίκηση και κοινωνικός σχεδιασμός στον τομέα της τοξικοεξάρτησης». Το Πρόγραμμα οργανώθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το University of California San Diego και το Boston College.

Παράλληλα με την εκπαίδευση που λάμβανα από το Φορέα, στον οποίο εργαζόμουν όλα αυτά τα χρόνια, το 2000-2002 παρακολούθησα τον Α’ και Β’ κύκλο σπουδών του τετραετούς Προγράμματος Εκπαίδευσης στη Συστημική θεραπεία , το οποίο διοργανώθηκε από τον Τομέα Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σύνολο ωρών εκπαίδευσης 228.

Οι αυξημένες εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις, με ανάγκασαν να διακόψω τη συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα με πρόθεση, όμως, να το συνεχίσω αργότερα, όπως και έγινε τον Οκτώβριο του 2015, όπου εντάχθηκα στο Β’ έτος σπουδών του εξειδικευμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος με τίτλο : «Εκπαίδευση στη θεωρία και τις τεχνικές της Συστημικής Συμβουλευτικής». Το Πρόγραμμα υλοποιoύνταν από την ΑμΚΕ (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία) «Αλληλεπίδρασις» , η οποία είναι αναγνωρισμένη από την European Family Therapy Association (EFTA).

Τον Ιούνιο του 2018 αποφοίτησα και πιστοποιήθηκα από την «Αλληλεπίδρασις» ως Συστημική Οικογενειακή Θεραπεύτρια (Systemic Therapist). Λίγους μήνες αργότερα τον Φεβρουάριο του 2019 πιστοποιήθηκα και από την European Family Therapy Association (EFTA) ως Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια.

Στο ενδιάμεσο διάστημα συμμετείχα σε διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια, που δεν υπάρχει ανάγκη να τα αναφέρω αναλυτικά.

Πραγματοποίησα, δε ένα Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εκπαίδευσης εξ αποστάσεως, εξάμηνης διάρκειας με θέμα «Ψυχική υγεία παιδιού και εφήβου», του οποίου Φορέας υλοποίησης ήταν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ανήσυχο πνεύμα και με δημιουργική διάθεση άρχισα να αναζητώ εναλλακτικές μορφές ψυχοθεραπείας, τέτοιες που θα μου έδιναν εφόδια να εργαστώ περισσότερο εποικοδομητικά με άτομα, ομάδες και οικογένειες. Έτσι δοκιμάζοντας τη Χοροθεραπεία από την Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδος και το Ψυχόδραμα από το Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης της Προσωπικότητας (ΨΥΚΑΠ), κατέληξα σε αυτό που μου ταίριαζε περισσότερο.

Έτσι, από τον Ιανουάριο του 2015 ξεκίνησα το Πρόγραμμα Τετραετούς Εκπαίδευσης στο ΨΥΚΑΠ, το οποίο είναι πιστοποιημένο από την Federation of European Training Organizations (FEPTO). Τον Ιούνιο του 2019 ολοκληρώνω την εκπαίδευσή μου και πιστοποιούμαι ως Ψυχοδραματίστρια.

Το Μάιο του 2015 αποφάσισα να αποχωρήσω οικειοθελώς και με θετικό τρόπο από το ΚΕΘΕΑ, μετά από 16,5 χρόνια εργασίας, γεμάτα δημιουργικότητα, προσφορά και πλούσιες εμπειρίες ζωής (επαγγελματικά και προσωπικά). Ένας μεγάλος κύκλος είχε ολοκληρωθεί.

Η μεγάλη μου αγάπη για τον άνθρωπο και την προσωπική ανάπτυξη, εξέλιξη  και αλλαγή με οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσω τη «ΣΥΝΟΧΗ», ένα χώρο που έμφαση δίνει στον ομαδικό, βιωματικό τρόπο δουλειάς με εναλλακτικές μεθόδους και πρακτικές.